Surfování po internetu s JAWS a MAGic

obrázek žraloka a slova  Freedom Scientific uvádí, Surf's Up - surfování po internetu s JAWS a MAGic.

Naučte se používat odečítač JAWS ® a zvětšovač obrazovky MAGic® ke čtení a procházení webu. Chcete se stát výkonným uživatelem JAWS nebo MAGic na webu? Chcete se naučit jak vám JAWS a MAGic mohou pomoci pohybovat se po obrovských zdrojích zábavy, vzdělávání a informací dostupných na internetu? Surf's Up! - surfování po internetu s JAWS a MAGic vás naučí používat JAWS a MAGic ke čtení a práci s jakýmikoli typy HTML stránek, jako jsou webové stránky, systémy nápovědy, webové aplikace a další. Naučíte se používat výkonné funkce JAWS a MAGic tak, abyste surfováním po webu získali co nejvíce.

Tip pro JAWS: JAWS poskytuje kontextovou nápovědu pro mnoho různých prvků se kterými se můžete setkat na webových stránkách. Pro přečtení nápovědné informace pro aktuální webovou stránku nebo prvek na webové stránce stiskněte JAWSKEY+F1. Všeobecnou nápovědu pro internetový prohlížeč vyvoláte stisknutím JAWSKEY+F1 dvakrát rychle za sebou, pokud je okno prohlížeče aktivní. Nápovědu pro klávesy JAWS v internetovém prohlížeči otevřete stiskem kláves JAWSKEY+H.

Tip pro MAGic: MAGic není nutné používat zároveň s JAWS, ale někdy je to užitečné. V celém Surf‘s Up! budeme poskytovat tipy a triky jak pro použití JAWS samostatně, MAGic samostatně, tak i pro JAWS a MAGic běžící společně.

Tato verze Surf’s Up! je určena pro použití s JAWS 18a novějšíma MAGic 13.1 a novějším v prohlížečích Internet Explorer a Mozilla Firefox. Některé popisované funkce nemusí být ve starších verzích k dispozici. Aktuální českou verzi JAWS nebo MAGic si můžete stáhnout ze stránek společnosti Galop.

Tento kurz obsahuje informace a cvičení, které jsou navrženy tak, aby je začínající uživatel procházel v určeném pořadí. Pokud pořadí nedodržíte, můžete přeskočit důležité informace, a proto se doporučuje poprvé procházet kurz v níže uvedeném pořadí od začátku do konce. Mnohé cvičné stránky a stránky klávesových zkratek v Surf‘s Up! se otevírají v nových oknech nebo panelech, v závislosti na nastavení vašeho prohlížeče. Klávesami ALT+TAB se můžete přepínat mezi otevřenými okny a klávesami CTRL+TAB mezi otevřenými panely spuštěného prohlížeče. Také nezapomeňte zavírat otevřená okna stisknutím ALT+F4 nebo panely stiskem CTRL+F4 po skončení jejich prohlížení.

Při prvním otevření Surf’s Up! můžete také zaznamenat varování o aktivním obsahu. JAWS oznámí něco jako „Upozornění zabezpečení: Povolení aktivního obsahu, jako jsou skripty a ovládací prvky ActiveX, může být užitečné, může však dojít k poškození počítače. Opravdu chcete, aby tento soubor spustil aktivní obsah?“ To je v pořádku zvolte Ano pro povolení aktivního obsahu pro Surf’s Up!

Poznámka: Varování před aktivním obsahem se v Internet Exploreru 9 a novějším zobrazuje v Oznamovacím pruhu, který se nachází u spodní části okna. Pro přesun na Oznamovací pruh stiskněte F6 a pro pohyb po jeho tlačítcích použijte TAB.

Klávesy JAWSKey a MAGicKey

Při používání JAWS nebo MAGic si můžete všimnout odkazů na JAWSKEY nebo MAGICKEY. Jedná se o klávesy používané JAWS nebo MAGic v kombinaci s dalšími klávesami na klávesnici k provádění různých akcí. Například, JAWSKEY+T přečte název aktuálního dokumentu. MAGICKEY+F7 otevře na webové stránce seznam odkazů.

Výchozí JAWSKEY a MAGICKEY jsou tyto:

Klávesu JAWSKEY lze změnit z INSERTU na klávesu CAPSLOCK nebo SCROLLLOCK. To lze provést otevřením seznamu JAWS nástrojů (JAWSKEY+F2) a výběrem Centra nastavení. Nastavení klávesy JAWSKEY pro rozložení klávesnice Desktop nebo Laptop najdete ve stromovém seznamu ve větvi Klávesnice. Tuto volbu musíte měnit pro výchozí nastavení.

Poznámka: Centrum nastavení JAWS je podrobněji probráno v části Dočasné versus trvalé změny.

Klávesu MAGICKEY lze změnit z CAPSLOCKU na standardní INSERT, numerický INSERT, obě klávesy INSERT nebo na SCROLLLOCK. Klávesu MAGICKEY můžete nastavit tak, že v okně MAGic rozbalíte aplikační menu (ALT+S), rozbalíte podmenu Nástroje, v něm otevřete položku Manažer klávesnice a v následném dialogu stisknete tlačítko Klávesa MAGicKey.

Používáte-li současně MAGic s JAWS v rozložení klávesnice Laptop, budete možná chtít JAWSKEY nebo MAGICKEY změnit, protože v tomto případě se bude JAWS i MAGic snažit používat CAPSLOCK. V takovém případě by měl JAWS přednost před MAGic a klávesové zkratky MAGic by plně nefungovaly.

Surf's up! - obsah kurzu:

Pohyb po webových stránkách
Dočasné versus trvalé změny
Tabulky
Formuláře
Rámce
Prvky s funkcí při přechodu myší
Jak na obtížně použitelné stránky
Funkce JAWS Najít
Zběžné čtení
Značky pozic a vlastní souhrn obsahu stránky
Osobní nastavení pro WWW
Schémata řeči
Vlastní popisky
Práce s HTML nápovědou
Aktivní oblasti ARIA
Aktivní oblasti ARIA, Atomické